• Home
 • /
 • Mommy
 • /
 • Je geeft je kind toch niet nu al vuurwerk?

Je geeft je kind toch niet nu al vuurwerk?

Flits, boem, knal…Dan begint het geblaf. En nog geen seconde later hoor ik die paniekerige huil op de babyfoon. Fijn dat vuurwerk toch? Het is ook allemaal zo mooi om te zien. Of toch niet?

Vuurwerk, iets wat wij in Nederland (nog) mogen afsteken van 31 december vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 2.00 uur ‘s nachts. Helaas heeft niet iedereen dat door. Want ik zie al sinds een week of 3 de buurtkinderen (en soms ook hun ouders) vrolijk beginnen met het afsteken van vuurwerk. Is het nou een keer een grond tolletje, of een klein rotje. Prima, dan hoor je mij niet. Maar daar blijft het helaas niet bij.

Onverantwoord bommen gooien

Ja je leest het goed. Ik heb helaas al een paar keer moeten zien hoe kinderen van een jaar of 10 met de engste bommen rondlopen. Van die nitraten en andere dingen waar je gelijk een hand mee kwijt bent (of erger) als dit mis gaat. En alsof het niks is wordt dit gewoon vlak naast een huis gegooid. De bommen zijn zo krachtig dat zelfs bij mij alles binnen begint te rammelen. Jongens, dit kan toch niet? Zelfs ons goed slapende meisje schrikt er wakker van.

Je geeft je kind toch niet nu al vuurwerk?

Alle dieren overstuur

Naast dat ik het gewoon ontzettend onverantwoord vind om van die jonge kinderen te zien rondlopen met granaten en andere ongein is het ook nog eens een hell voor de dieren. Wij hebben enkel 1 hond, maar onze buurvrouw heeft er 3. Keer op keer als er zo’n harde knal af gaat schieten die honden in de blaf modus. Ze schrikken zich rot. En dat is alleen als ze binnen zijn. Wanneer ik Milo in de tuin rond laat spelen en er gaat een knal af dan hoor je alle honden in de buurt in koor blaffen en flippen. Het is gewoon zielig. En vervolgens hoor je de betreffende kinderen wegrennen en lachen. Want het is o zo grappig om die honden het stuipen op het lijf te jagen.

Wat zou ik graag anders willen zien? Geen vuurwerk meer met oud en nieuw? Nee dat zeker niet. Ik vind het prachtig! Maar ik zou wel heel graag willen dat er geen vuurwerk meer voor 31 december word afgestoken. En al helemaal niet van die achterlijke bommen. Ik ben ook van mening dat wij als ouders hier strenger op moeten zijn.

Ten eerste, kinderen van die leeftijd horen niet om 9 uur ’s avonds nog met vuurwerk buiten aan het spelen zijn.

Ten tweede, kinderen horen al helemaal niet met van die handgranaten rond te lopen.

Ten derde, kinderen horen nog helemaal geen vuurwerk voor 31 december te hebben!

3 simpele dingen waar wij als ouders op kunnen letten toch? Hoe denk jij over al dat vuurwerk gestuntel met kinderen? Kan dit?

Je geeft je kind toch niet nu al vuurwerk?

3 Comments

 • Yvet 78

  30/12/2018 at 09:28

  Je slaat de spijker op zijn kop. Ik irriteer me hier al jaren aan en steeds meer. Maar precies wat jij zegt ,waar zijn de ouders in dit verhaal? Daar gaat al een groot gedeelte mis in mijn ogen. Mijn voorkeur gaat uit naar paar plekken in de gemeente waar vuurwerk afgestoken mag worden met oud en nieuw en daarbuiten (De dagen buiten 31e) flinke geld boete. Dat heeft effect. Ik ben pro-tradities maar dit is voor de beestjes vaak niet te doen. Het is toch een bizar idee dat er dieren de maand dec en jan aan de medicijnen zitten om maar enigsinds de dagen door gekomen omdat andere het leuk vinden op (illegaal) vuurwerk te gooien. Omgekeerde wereld lijkt mij.

  Beantwoorden
 • chucky1012

  30/12/2018 at 11:05

  Als ik ergens een hekel aan heb is dit het wel….
  Had een heleboel ellende erdoor gehad.
  Wil er niet aan denken….

  Een fijne jaarwisseling ✨✨

  Beantwoorden

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
%d bloggers liken dit: