Wanneer komt die tweede nou?

Een vraag die ik vaak krijg, maar ook wel heel erg persoonlijk is. Wanneer komt die tweede nou? Inmiddels ben ik bijna een jaar moeder van Noé. En hier geniet ik intens van. Maar iedere keer weer komt die vraag. Komt er nog een tweede. Vandaag vertel ik wat ik hier van vind en hoe ik er over denk. Lees je verder?

Allereerst wil ik de mensen die deze vraag stellen even duidelijk maken dat het echt een hele persoonlijke vraag is. Voor het zelfde geld kan ik geen tweede krijgen, of ben ik zodanig getraumatiseerd dat ik er gewoon niet over wil nadenken. Dit laatste komt enigszins in de buurt van hoe ik mij voel.

Nog een keer zo’n hel van een bevalling??

Mijn bevalling van Noé was in mijn ogen behoorlijk heftig. Ik wil er niet te veel over uitweiden, het is namelijk behoorlijk privé vind ik. Maar geloof mij dat als ik zeg dat ik er nog steeds rillingen bij krijg dat ik dat echt meen. Het was misschien niet een 24 uur durende bevalling, maar alles was heel heftig, pijnlijk en eigenlijk ook wel een beetje traumatiserend. Het idee dat het weer zo heftig zal zijn houd mij tegen.

Mijn liefde delen is ook zo’n ding. Het lijkt me zo moeilijk om je tijd, liefde en aandacht te verdelen. Ik weet dat er ontzettend veel ouders zijn die meerdere kids hebben. En ik geloof ook echt dat je die dingen prima onder meerdere kinderen kan verdelen. Toch lijkt het mij best lastig. En daarbij ben ik nu nog zo intens aan het genieten van Noé dat ik eigenlijk nog helemaal niet toe ben aan het verdelen van mijn tijd, liefde en aandacht.

Wanneer komt die tweede nou?

Zeg ik dan nee tegen een tweede?

Nee, ik zeg niet dat er nooit een tweede komt. Maar voor nu is het mijn keuze om (nog) niet te beginnen aan een tweede. Ik ben gek op Noé en haal zo veel liefde en energie uit haar. Ik kan me nog maar al te goed herinneren hoe we tussen alle hippe geboortekaartjes op zoek waren naar het perfecte geboortekaartje voor Noé. Maar na mijn zwangerschap van Noé, de bevalling, en het intens genieten van ons kleine meisje denk ik dat ik voor nu gewoon nog niet toe ben aan een tweede kindje. Nogmaals, ik zeg nooit nooit. Maar nu op dit moment is dit hoe ik mij voel.

Wanneer komt die tweede nou?

7 Comments

 • Lonneke

  06/01/2019 at 08:14

  Ik vind het ook ongepast om zo’n vraag te stellen. Ik snap je helemaal hierin. Mijn deur staat op een heel klein kiertje zeg nooit nooit toch. Maar ik vind heerlijk zo met Keyshia en zie haar echt als geluk juist omdat mijn eerdere zwangerschap na 7 maanden mis ging. Ik moet zeggen dat ik ook om mij heen steeds meer zie dat mensen bewust het bij een kindje houden om verschillende redenen. X

  Beantwoorden
 • Nadia

  06/01/2019 at 15:50

  Oooowh die vraag krijg ik ook zo vaak… of eigenlijk meer zo van nou wanneer komt die tweede nou? Uhhh… Door verschillende dingen rondom de zwangerschap en bevalling weet ik het zo net nog niet of er uberhaupt een twee komt. Gebeurd het, dan is het welkom en anders is het ook goed (althans zo denk ik nu).
  Nadia onlangs geplaatst…|| Happiness Quote #1 ||My Profile

  Beantwoorden
 • Kreanimo

  07/01/2019 at 16:07

  Totaal ongepast hè, die vraag!

  Ik begrijp dat niet van mensen, dat kan zo erg kwetsend zijn… Je weet niet of het allemaal zo ‘gemakkelijk’ gaat bij het koppel en zo. Nee, niet oké.

  Beantwoorden
 • Blog & Beauty

  07/01/2019 at 20:12

  Die vraag is mij ook heel vaak gesteld, en ik vind het ook TE persoonlijk en daarnaast ook pijnlijk (in mij geval). Want ik had de 2e liever gisteren al dan vandaag, maar de 2e zal er nooit komen. Esmee was voor ons al een wondertje, en dat verliep al totaal niet zoals het zou moeten. Ik geniet te intens van haar om dit alles op het spel te zetten voor nog een kindje, en dan maar de vraag of het lukt. Wat dat betreft vind ik mijn liefde delen ook moeilijk. Nu kan ik haar alle liefde geven, maar wat als ik een 2e zwangerschap niet zou overleven?!
  Blog & Beauty onlangs geplaatst…Van je passie je werk maken: Een baan in de beauty businessMy Profile

  Beantwoorden
 • Danielle

  08/01/2019 at 22:14

  Dat vind ik inderdaad ook zo’n gigantisch ongepaste vraag. Je weet nooit wat voor leed er achter zit en hoeveel pijn zo’n vraag dan kan doen. Wij hebben nu twee kids en om verschillende redenen (waaronder een medische) willen wij geen derde, maar wij krijgen die vraag ook regelmatig. Nu ben ik daar wel gewoon altijd open over, maar vind het wel vervelend als het gevraagd wordt. Wel knap om daar zo eerlijk antwoord op te geven!
  Danielle onlangs geplaatst…De positieve kant van diabetes type 1My Profile

  Beantwoorden
 • Amke

  09/01/2019 at 20:41

  Goed artikel!
  Verschrikkelijk als mensen het vragen.. Mijn zwangerschap en bevalling waren beide een drama maar zou het voor een 2e zo weer doen.. Even tanden op elkaar.. Of toch niet? De mama moet gelukkig zijn, dat is mijn motto!

  Beantwoorden

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
%d bloggers liken dit: